Earl Grey Superieur

Zwarte thee melange

€ 4,99
Mr. Grey

Zwarte thee

€ 3,95
My Lady

Zwarte thee

€ 3,95
Summer Rain thee

Losse zwarte thee

€ 3,95
Winter Melange Special

Zwarte winterthee

€ 3,70
Yunnan biologische zwarte thee

Biologische zwarte thee

€ 7,50

Zwarte thee

Bent u op zoek naar zwarte thee?

Zwarte thee is de door ons meest gedronken thee. Zwarte thee is volledig gefermenteerd. Om zwarte thee te krijgen doorlopen de blaadjes na de pluk altijd vier basisbehandelingen: verflensen (verwelken), rollen (kneuzen), fermenteren (oxideren) en drogen (vuren).
Zwarte thee is in het algemeen sterker van smaak en bevat meer cafeine dan lichter geoxideerde thee.

Verflensen (of verwelken)

De theeblaadjes worden na de pluk in dunne lagen uitgespreid om enigszins te verwelken (verflensen) en al wat te drogen. Dat kan tot ongeveer 24 uur in beslag nemen. Dit duurt tot ze slap genoeg zijn om ze te rollen zonder het bladoppervlak te breken. De bladeren geven nu een fruitige, bijna appelachtige geur af.

Rollen (of kneuzen)

Vervolgens wordt het verflenste blad gerold om de chemische stoffen in het blad vrij te laten komen die essentieel zijn voor de uiteindelijke kleur en smaak. De gerolde propjes thee worden dan gebroken, waarna de blaadjes 3,5 tot 4,5 uur in een koele ruimte worden uitgespreid om zuurstof op te nemen, die een chemische verandering in de stukjes veroorzaakt en ze doet verkleuren van groen naar koperrood.

Fermenteren (of oxideren)

Het fermenteren (oxideren) geeft de thee zijn uiteindelijke kleur, smaak en geur. Het zal duidelijk zijn, dat dit gedeelte van het proces nauw luistert, en in hoge mate het eindresultaat bepaalt. Het fermentatieproces duurt een aantal uren. Gedurende die tijd zijn de gekneusde blaadjes in lagen gespreid in een koele, geventileerde ruimte. Ze absorberen zuurstof, waardoor chemische veranderingen in gang gezet worden. Daarbij ontwikkelen zich de etherische olien andere stoffen die bepalend zijn voor de geur en de smaak.

Voor het fermenteren van zwarte thee zijn er 2 methodes:
• De CTC-methode ('Chrus of Cut, Tear and Curl')
• De orthodoxe methode

Drogen (of vuren)

Als de fermentatie voldoende is gevorderd, moet het proces worden stopgezet, anders zou rotting gaan optreden. De blaadjes worden verhit tot ongeveer 90°C, waardoor zoals gezegd de fermentatie stopt en de blaadjes tegelijk worden gesteriliseerd. Na deze behandeling bevatten ze nog ongeveer 20% water. Daarna worden ze, soms nog boven houtvuren, verder gedroogd.