Bombilla - filterrietje voor Yerba Mate

RVS filterrietje voor drinken Yerba Maté

€ 5,95

Mate thee

Bent u op zoek naar Yerba mate thee?

Mate (Portugees: erva mate; Spaans: yerba mate) is een thee-achtige drank die vooral in Argentinië, Uruguay, Paraguay en het zuiden van Brazilië wordt gedronken. In Argentinië is het de nationale drank. Zij drinken het niet alleen thuis, maar ook op het werk, op feesten of onderweg. Mate is te vergelijken met thee, alleen is het sterker en drink je het, door een Mate kalebas bombilla, uit een uitgeholde kalebas.

'Yerba' of 'Erva' staat voor de thee/kruidenblaadjes, 'mate' is de drinkkop (kalebas) waaruit men de yerba, overgoten met heet water, drinkt door middel van een 'bombilla' (filterrietje). Bombilla

Mate werkt opwekkend, vooral door de cafeïne, maar ook door de aanwezigheid van andere xanthines, die in kleine hoeveelheden aanwezig zijn. Mate wordt gebrouwen uit de gedroogde bladeren en takjes van de groen blijvende mateplant 'Ilex paraguarensis'.

Mate cultuur

In Zuid-Amerika is het drinken van Maté een sociaal gebeuren waarbij gezelligheid en saamhorigheid voorop staan. Bij het drinken van de mate horen een aantal gebruiken. De gastheer of gastvrouw zal de uitgeholde kalebas met mate vullen en vervolgens met de bombilla een gat in het midden maken waar vervolgens het warme water in wordt gegoten. Het water mag niet koken, maar moet wel verwarmd zijn. Vervolgens laat men de mate even tot rust komen zodat alles goed gemengd is. Via een zilveren pijpje, dat 'bombilla' wordt genoemd en dat diep in de drabberige mateblaadjes wordt gestoken, wordt de thee vervolgens uit de kalebas opgezogen. Een dun filtertje aan het einde van de bombilla voorkomt dat de blaadjes meegaan in het pijpje. Vervolgens vult de gastheer of gastvrouw de kalebas opnieuw met water (hetzelfde kruid gebruikend) en laat de gasten drinken, die op haar beurt de kalebas met water vult. De kalebas met de maté kan zo urenlang rondgaan.

Indianen

Het drinken van mate is een van de weinige gebruiken die de 'nieuwe' Argentijnen hebben overgenomen van de Indianen, de oorspronkelijke bewoners van hun land. Toen aan het einde van de 17e eeuw de Jezuieten in Argentinie kwamen namen zij het drinken van mate over van de Indianen om zo bij hen in de gunst te komen. De Jezuïeten raakten in de ban van deze Indianendrank en zagen het als een oplossing voor het overmatig alcoholgebruik van de lokale bevolking. De jezuieten begonnen de mate te kweken en te verbouwen en zo ontstonden er grote mateplantages, die heden ten dage er nog steeds zijn.