Losse thee

Losse thee kopen online? Graag vertellen wij u meer over de losse thee die we bij Theeleaf verkopen. Op dit moment bestaat ons assortiment uit 13 verschillende categorieën. Van zwarte thee tot de in populariteit stijgende Matcha poeder. Binnen iedere categorie hebben wij verschillende smaken en daardoor hebben we meer dan 100 verschillende thee smaken op voorraad.

Wij leveren onze losse thee in verschillende verpakkingen: 30 gram, 50 gram, 100 gram en 1 kilogram (afhankelijk van de theesoort).

Ken je onze thee nog niet kijk dan ook eens bij onze proefpakketten thee.

Wat is thee?

Thee is na water de meest gedronken drank ter wereld, een natuurlijk product dat al eeuwenlang wordt gedronken. Thee is een opwekkend en geurige drank en komt oorspronkelijk uit China. Volgens Chinese legende werd thee ontdekt door de Chinese keizer She Nong toen verse theeblaadjes in zijn kokende water dwarrelden. Het is een warme drank gemaakt van de gedroogde jonge bladeren van de 'Camilla' planten. Van deze 'Camellia' planten bestaan meer dan 100 verschillende soorten. Thee kan natuurlijk ook koud gedronken worden als “ice tea” of verwerkt worden in gerechten.

Duidelijk over ingredienten

Al onze theesoorten zijn van een hoogwaardige kwaliteit; zichtbaar mooi en met natuurlijke aroma’s in heerlijke smaak combinaties voor elk moment van de dag. Wij ondersteunen dit met duidelijke uitleg over alle ingrediënten. Per thee geven wij aan welke ingrediënten aanwezig zijn in de thee. Zo weet je precies wat je koopt. Ook op de verpakking staat welke ingrediënten er in aanwezig zijn.

Lees daarom ook altijd eerst even welke ingrediënten er in onze thee zit voordat je besluit thee te kopen. Dit omdat er in thee ook gebruik gemaakt kan worden van toevoegingen van noten en andere ingrediënten waar je eventueel allergisch voor kunt zijn.

De verschillende soorten thee op een rijtje

Tot voor een aantal jaren terug dronken wij in het westen alleen zwarte thee. Tegenwoordig is er een grote verscheidenheid aan theesoorten te krijgen. De verschillende soorten thee ontstaan door de bewerking die de theeblaadjes ondergaan.

Er zijn zeven verschillende theesoorten waarvan groene thee, zwarte thee, witte thee, oolong thee de bekendste zijn. De 3 andere theesoorten zijn kruidenthee, gerookte thee en pu-erh thee. Zes van deze theesoorten komen van dezelfde theeplant, de Camellia Sinensis. Elke theesoort kan uitgroeien tot vele varianten. Deze varianten worden melanges genoemd.

Bij Theeleaf hebben we de volgende soorten thee in diverse melanges:

 • Witte thee:
  Witte thee is een theesoort die getrokken wordt van de eerste jonge knoppen van de theeplant. Witte thee heeft zijn naam te danken aan het feit dat de blaadjes die voor de witte thee gebruikt worden wit zijn.
 • Groene thee:
  Groene thee is niet gefermenteerd. Direct na de pluk worden de blaadjes ofwel meteen verwerkt, of gedurende korte tijd te verflensen (verwelken) gelegd.
 • Zwarte thee:
  Zwarte thee is volledig gefermenteerd. Om zwarte thee te krijgen doorlopen de blaadjes na de pluk altijd vier basisbehandelingen: verflensen (verwelken), rollen (kneuzen), fermenteren (oxideren) en drogen (vuren).
 • Rooibos thee:
  Rooibos is een plant die van nature voorkomt als fynbos in de omgeving van de Cederberg (Zuid-Afrika). De bladeren van de plant worden geplukt, gestampt en in de zon ter oxidatie gelegd.
 • Honeybush thee:
  Honeybush is een inheemse plant van de cyclopia-familie en verwant aan Rooibos.
 • Lapacho thee:
  Lapacho is een houtsoort. Lapacho komt van de Tabebuia impetiginosa boom en komt voor in heel Latijns-Amerika.
 • Kruidenthee:
  Kruidenthee is een theesoort waarvan de bladeren niet afkomstig zijn van de theeplant. Kruidenthee wordt gemaakt van verschillende kruiden of bloemen meestal voor medische doeleinden.
 • Vruchten thee:
  Vruchtenthee is een caloriearme, cafeïnevrije thee die door een combinatie van fruit, bloemen en besjes veel vitaminen en mineralen bevatten.
 • Biologische thee:
  Biologische thee wordt door biologische landbouw vervaardigd. Alle theesoorten die voldoen aan de wetgeving kunnen vallen onder deze theesoort.
 • Cafeinevrije thee:
  Het cafeinevrij maken van thee gebeurt vaak met de CO2 methode waarbij de theebladeren worden geweekt in water en daarna wordt met CO2 de cafeïne of Theïne verwijderd. Rooibos, Honeybush en Lapacho thee bevatten geen cafeïne en vallen dus altijd al binnen deze theesoort.
 • Chai thee:
  Chai is het Indiase woord voor thee. In het Nederlands wordt het meestal gebruikt om een pittige Indiase kruidenthee, masala chai in het Indiaas aan te duiden.
 • Mate thee:
  Mate (Portugees: erva mate; Spaans: yerba mate) is een thee-achtige drank die vooral in Argentinië, Uruguay, Paraguay en het zuiden van Brazilië wordt gedronken.
 • Matcha thee:
  Matcha is Japanse groene thee vermalen tot poeder, die vaak gebruikt wordt voor Japanse theeceremonies.

Meer informatie kunt u vinden in de verschillende categorieën.

Zetten van thee

De zetwijze van de thee wordt bepaald door hoeveelheid thee die je nodig hebt per kopje, de trektijd en de warmte van het water. Per theesoort is dit verschillend.

Voor 1 kopje thee gebruik je verschillende hoeveelheden thee, erg handig is om je thee af te meten met een thee maatlepel voor 1 kopje thee. De trektijd van thee is afhankelijk van de soort thee die je drinkt. Op onze verpakkingen geven wij een zetadvies zodat je het beste uit je thee te halen. Verder is je eigen smaak ook van belang, hou je van sterke of minder sterke thee, pas hierop de hoeveelheid thee en trektijd aan.

Het is verstandig om groot theezeefje te gebruiken die je in je thee beker kunt hangen in plaats van een theezakje. Dit omdat de losse thee vaak hele bladeren bevatten en de ruimte nodig hebben om te ontvouwen en kunnen daardoor het aroma beter afgeven.